OBAVIJEST O PRESTANKU RAZMJENE PODATAKA U DOR SUSTAVU

 

Kreditne i financijske institucije od 4. kolovoza 2021. više ne razmjenjuju podatke u DOR sustavu (sustav razmjene podataka o klijentima koji nisu podmirili dospjelu obvezu u roku).

Od navedenog  datuma podaci se razmjenjuju isključivo putem Osnovnog sustava registra (OSR sustav).

Za sve daljnje upite o novčanim obvezama koje su se razmjenjivale u DOR sustavu potrebno je obratiti se onoj kreditnoj/financijskoj instituciji kod koje imate novčanu obvezu.

 

 

OBRADA I RAZMJENA PODATAKA PUTEM OSR SUSTAVA 

 

Kreditne i financijske institucije provode obradu i razmjenu podataka o zaduženjima svojih klijenata, za potrebe procjene kreditne sposobnosti i upravljanja kreditnim rizikom, posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o.

Obrada i razmjena podataka se provodi putem Osnovnog sustava registra (OSR sustav).

 

OSR SUSTAV

Osnovni sustav registra (OSR sustav) je sustav obrade i razmjene podataka o postojećim novčanim obvezama i zatvorenim ili na drugi način podmirenim novčanim obvezama, fizičkih i pravnih osoba.

U razmjeni podataka u OSR sustavu sudjeluju kreditne i financijske institucije, a njihov popis možete pronaći ovdje.

Kreditne institucije i kartična društva sudjeluju u razmjeni podataka za fizičke i pravne osobe te su, kao zajednički voditelji obrade u OSR sustavu, na svojim web stranicama, objavili dokument Informacije o obradi osobnih podataka u Osnovnom sustavu registra između kreditnih i financijskih institucija. U tom dokumentu možete pronaći detaljnije informacije o OSR sustavu, te detaljnije informacije o načinu na koji možete ostvariti svoja prava prema Općoj uredbi o zaštiti podataka, ukoliko ste fizička osoba (potrošač ili poslovna djelatnost).

Leasing društva sudjeluju u razmjeni podataka isključivo za pravne osobe (tvrtke).

 

KAKO MOGU SAZNATI JESU LI MOJI PODACI U OSR SUSTAVU?

Ukoliko ste fizička osoba, potrošač ili poslovna djelatnost (obrt, poljoprivredno gospodarstvo ili samostalna djelatnost) i želite saznati:

- obrađuju li se Vaši podaci u OSR sustavu,

- koji podaci se obrađuju te

- koja kreditna/financijska institucija je poslala podatke o Vama u OSR sustav,

potrebno je podnijeti zahtjev za pristup osobnim podacima u OSR sustavu. Zahtjev podnosite izravno onoj kreditnoj instituciji / kartičnom društvu čiji ste klijent.

Detaljnije o podnošenju zahtjeva za OSR sustav možete pronaći ovdje.

 

KOLIKO DUGO SE MOJI PODACI ČUVAJU U OSR SUSTAVU?

U OSR sustavu čuvaju se i razmjenjuju podaci o novčanim obvezama koji su stari najviše 4 (četiri) godine.  Nakon što je novčana obveza u potpunosti podmirena ili na drugi način zatvorena Vaši podaci se čuvaju još najviše 4 (četiri) godine od dana kada je novčana obveza u potpunosti podmirena ili na drugi način zatvorena, nakon čega se brišu.

Za sva dodatna pitanja vezana za čuvanje/brisanje Vaših podataka potrebno je javiti se onoj kreditnoj/financijskoj instituciji koja je Vaše podatke poslala u OSR sustav.

 

 

KREDITNA IZVJEŠĆA NA ZAHTJEV PRAVNIH OSOBA

 

Kreditna izvješća na zahtjev pravnih osoba, koja je HROK izrađivao od 2010. godine na temelju podataka kreditnih i financijskih institucija koji su se obrađivali u Hrvatskom registru obveza po kreditima, od 1. srpnja 2020. godine se više ne izrađuju, budući je ovaj sustav prestao s radom te su svi podaci koji su se u njemu obrađivali izbrisani.

U ovom trenutku nije predviđena izrada kreditnog izvještaja na zahtjev pravne osobe na temelju podataka iz OSR sustava.